Βούλα Γκίκα
Η Βούλα (Παρασκευή) Γκίκα γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1933 στο Άργος, μεγάλωσε όμως στον Πειραιά.
Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται από το 1953, σε ηλικία 20 ετών.
Θεωρείται ίσως το σημαντικότερο γυναικείο σεγόντο την περίοδο 1955 – 1965, τη χρυσή δεκαετία του λαϊκού τραγουδιού, με περισσότερα από 460 τραγούδια.
Αυτή ήταν και η αιτία που η ίδια δεν έκανε ποτέ μεγάλες προσωπικές επιτυχίες.
Σύμφωνα με μια συνέντευξή της, το 1966, στον Τάσο Κουτσοθανάση, για το περιοδικό "Πρώτο", το 1961 υπογράφει συμβόλαιο με τη Columbia το οποίο υποχρεώνει την εταιρεία να γραμμοφωνεί και να της κυκλοφορεί 4 τραγούδια το χρόνο και ταυτόχρονα υποχρεώνει την ίδια να ηχογραφεί για την εταιρεία απεριόριστο αριθμό τραγουδιών συνοδεύοντας οποιοδήποτε άλλο συνάδελφο.
Στους δίσκους Odeon, Parlophone, Columbia, His Master's Voice κάνει ντουέτο δίπλα σε όλους τους σπουδαίους λαϊκούς τραγουδιστές.
Συνεργάστηκε με τους Πάνο Γαβαλά (γύρω στα 9 χρόνια), Βαγγέλη Περπινιάδη, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στράτο Διονυσίου, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Μιχάλη Μενιδιάτη και άλλους.
Στους δίσκους της εταιρείας "Βεντέττα" έκανε ντουέτο με τους Στάθη Καζαντζίδη, Χρήστο Σταθάτο, Νίκο Καρανικόλα, και τον Μάριο.
Στην Polydor με τον Νίκο Ξανθόπουλο, τον Γιάννη Ντουνιά και τον Χάρη Καραγιάννη.
Επίσης έχει συνεργαστεί σε δίσκους με την Μπελίντα, την Εύα Στυλ, την Έλσα Λάμπο, τον Τώνη Μαρούδα κ. άλ.
Το πρώτο της τραγούδι, "Σύνταγμα και Ομόνοια", το ηχογράφησε το 1955.
Πρόκειται για ένα ζεϊμπέκικο των Σαράντη Κοτομάτη - Βαγγέλη Πρέκα, το οποίο κυκλοφόρησε σε δίσκο γραμμοφώνου από την εταιρεία Odeon (GA 7835).
Στην Odeon ηχογράφησε σε πρώτο πλάνο συνολικά 16 τραγούδια.
"Κακούργα μάνα έγινα" του Σπύρου Περιστέρη, "Απόψε έχεις μεγάλο σουξέ" του Γεράσιμου Κλουβάτου, "Αντρα θέλω ντερμπεντέρη" του Ν. Γιάνναλη, "Μ' έκαψες, μ' έκαψες" του Σπύρου Περιστέρη, "Το καυγαδάκι" του Γιώργου Μητσάκη, "Σιγά σιγά να πάτε τ' άλογα" του Νίκου Δαλέζιου, "Καλύτερα μαχαίρι" του Πάνου Γαβαλά, "Σύρε Λενιώ μου το χορό" του Στέφανου Πασχάλη, "Με πήρε το ποτάμι" διασκευή του Σπύρου Περιστέρη, "Το δρομολόγιο" του Νίκου Μεϊμάρη, "Γρήγορα - γρήγορα" του Τόλη Χάρμα, "Το ντιβάνι" των Βασίλη Καραπατάκη Θ. Κολοκοτρώνη, "Η χαρτορίχτρα" του Κώστα Γιαννίδη, και τα "Αγάπη άτυχη", "Τον αρραβώνα που μου χάρισες" των Τόλη Εσδρά - Κώστα Μάνεση.
Το 1960, τραγουδούσε μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο νυχτερινό κέντρο "Όαση" στο Αιγάλεω. Εκεί γνώρισε το το λαϊκό συνθέτη Νίκο Καρανικόλα τον οποίο παντρεύτηκε και ζήσανε μαζί μέχρι το θάνατό του το 2003.
Η Βούλα Γκίκα με τον σύζυγο της, Νίκο Καρανικόλα, εμφανίστηκαν σε νυχτερινά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Το 1963 έλαβε μέρος σε 18 παραστάσεις στη Σόφια, με το συγκρότημα του Νίκου Καρανικόλα. Το 1964 εμφανίστηκε σε 16 πόλεις της Ρωσίας με τον Αλέκο Γεωργιάδη και τον Νίκο Καρανικόλα. Η τελευταία παράσταση στη Ρωσία δόθηκε στη όπερα της Μόσχας.
Ήταν τέτοια η αποδοχή τους από την ελληνική ομογένεια, που στην Αυστραλία πήγαν συνολικά τέσσερις φορές.
Παρέμεινε στο λαϊκό στερέωμα περισσότερο από τρεις δεκαετίες 1950, 1960 και 1970 συμμετέχοντας σε πολλές και μεγάλες επιτυχίες.
Το 1969 κυκλοφόρησε το τραγούδι του Άκη Πάνου "Ξαναγεννήθηκα" σε δίσκο 45 στροφων His Master's Voice 7PG 3828, το οποίο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία. Την Βούλα Γκίκα στο τραγούδι συνοδεύει η Βάσω Καρανικόλα, αδελφή του άντρα της.
Το 1980, κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sonora ο δίσκος 33 στροφών "Ρεμπέτικο σεργιάνι" με την Βούλα Γκίκα και τον Νίκο Καρανικόλα.
Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος του Νίκου Δαλέζιου "Γρανίτης ο αγώνας μας" με τη Βούλα Γκίκα να συνοδεύει τον Νίκο Δαλέζιο στην ερμηνεία των τραγουδιών.
Το 1989 επόμενος δίσκος του Νίκου Καρανικόλα "Αυτός καταλαβαίνει", με ερμηνευτή τον ίδιο και τη Βούλα Γκίκα να κάνει δεύτερες φωνές.
Το 1990 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Δυο στάλες κόκκινο κρασί" με 12 συνθέσεις του Νίκου Καρανικόλα. Τα τραγούδια εδώ ερμηνεύει η Βούλα Γκίκα.
Τις επόμενες χρονιές συμμετείχε σε διάφορες παραγωγές κάνοντας δεύτερες φωνές.
Πέθανε στις 19 Ιουλίου 2024, σε ηλικία 91 ετών.