Λιζέτα Νικολάου

Λιζέτα Νικολάου

Η Λιζέτα Νικολάου (Ελισάβετ Κατικαρίδου) γεννήθηκε στην Καλαμαριά στις 2 Οκτωβρίου του 1951. Διακρίθηκε στο έντεχνο, το λαϊκό και το ποντιακό τραγούδι.
Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του 1970 κάνοντας δεύτερες φωνές στο κέντρο «Δειλινά», όπου εμφανιζόταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου).
Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν ως παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.
Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θεσσαλικός κύκλος», «Αφιέρωμα»), τον Βασίλη Τσιτσάνη («Σκοπευτήριο»), κ.α.
Στη δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το Γιάννη Κατέβα στο τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη "Θεσσαλονίκη". Η ηχογραφήσή του έγινε στις 21-11-1972.
Το 1972 η Λιζέτα Νικολάου ηχογράφησε στην εταιρεία Columbia 3 τραγούδια του Γιώργου Μαλλίδη σε στίχους Ηρακλή Παπασιδέρη (Η προσευχή μου, Στο πλάι μου προχώρα, Αθάνατη θα μείνει η αγάπη μας) τα οποία όμως δεν κυκλοφόρησαν.
Το 1973 ερμηνεύει (Τα στραβοπατήματα - Κι όμως χωρίσαμε), δύο συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους Ηρακλή Παπασιδέρη στο δίσκο 45 στροφών, Columbia SCDG 4099.
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ακόμη ένας δίσκος 45 στροφών, Columbia SCDG 4158 με τη Λιζέτα Νικολάου, (Ταίρι μου αλαργινό - Νύχτα σε νύχτα) επίσης με δύο συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους Ηρακλή Παπασιδέρη.
Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» με τραγούδια που έγραψαν ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Λιζέτα Νικολάου
Λιζέτα Νικολάου
Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο, «Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες» και συνθέσεις των Γιάννη Μαρκόπουλου, Αντώνη Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου.
Ακολούθησαν και άλλοι δίσκοι, όπως "Βενετιά και φανάρι" το 1982, τα «Κέφια της Λιζέττας» το 1985, «Έτσι χάνονται οι αγάπες» το 1986, «Θέλω ν' αντισταθώ» το 1989, «Νυχτερινοί έρωτες» το 1990, «Τέρεν μάνα πως χορεύω» το 1992, «Τα τραγούδια του πατέρα μου» το 1995, και «Ποντιακή ραψωδία» το 1997.
Λιζέτα Νικολάου
Δίσκος 45 στροφών Columbia SCDG 4158
Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου. Η Λιζέτα Νικολάου θεωρείται ως η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ήταν παντρεμένη με τον πολιτικό και δημοσιογράφο, Γιώργο Λιάνη και είχαν αποκτήσει μαζί ένα γιο, τον Αλέξανδρο. Το 1983 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και έκτοτε η Νικολάου δεν ξαναπαντρεύτηκε.
Πέθανε το 2023 μετά το σοβαρό ατύχημα.

Λιζέτα Νικολάου
Λιζέτα Νικολάου- Εξώφυλλα δίσκων